PIEZZO GÁZBOLT GÁZKÉSZÜLÉK ÉS ALKATRÉSZ SZAKÜZLET ÉS SZERVIZ

Gázkészülék bolt Debrecen belvárosában. Gázkészülék alkatrészek, szobatermosztátok, szénmonoxid riasztók, gázkazánok, gázkonvektorok, tűzhelyek, fali fűtők, vízmelegítők forgalmazása, szervizelése, gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgálat végzése

logo.jpg

 

GÁZIPARI MŰSZAKI-BIZTONSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT

 

Vállaljuk társas és magánházak fogyasztói berendezéseinek 5 és csatlakozó vezetékeinek 10 évenkénti   időszakos műszaki-biztonsági felülvizsgálatát, melyet a nemzetgazdasági miniszter 19/2012 (VII.20) rendelete mond ki és 2012.09.01-től lépett hatályba.

A Kormányrendelet  a 2012 évi 97-es számú magyar közlönyben jelent meg (14116-14121) 

 

http://gmbsz.hu/files/filebrowser/gmbsz/rendelet_2012_szept_1_tol.pdf

A magyar közlöny 2013 évi 47. számban megjelent  miniszteri rendelet:

A nemzetgazdasági miniszter
11/2013. (III. 21.) NGM rendelete
a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói beren
dezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó
mûszaki biztonsági elõírásokról és az e
zekkel összefüggõ hatósági feladatokról
(6220. oldaltól!)

http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK13047.pdf

Különös figyelemmel javaslom elolvasni a rendelet 6301. oldalának (154. oldal) második bekezdését, amely a légellátás megváltoztatása esetén tervezői fölülvizsgálatot ír elő!!!!

  

Kötelező a gázkészülékek és csatlakozó vezetékek időszakos ellenőrzésére

 

A gázkészülékeket és a csatlakozó vezetékeket 10 évente felül kell vizsgálni egy új rendelet szerint. Erre az indoklás szerint műszaki-biztonsági szempontból van szükség.

A meglévő gázkészülékeket és csatlakozó vezetékeket fokozatosan, de legkésőbb 2016 december 31-ig műszaki-biztonsági szempontból felül kell vizsgálni, és azt követően a készülékeknél és a csatlakozó vezetékeknél tízévente kell a felülvizsgálatot megismételni - írja a Magyar Közlöny.

A határidő az üzembe helyezéstől indul, de a rendelet hatálybalépése - 2012 szeptember 1. - előtt felszerelt készülékeket és vezetékeket is felül kell vizsgáltatni.

A 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet vonatkozó módosításának hatályba lépése és az abban meghatározott 2013. december 31-ei határidő közötti rövid időszak, illetve az év végi ünnepek folytán az érintettek egy része nem tudta időben leadni a megrendelését, ezért a Tigáz-DSO Kft. egy hónappal tovább, 2014. január 31-ig fogadja fogyasztói felülvizsgálati megrendeléseit.

A megrendeléseket elsősorban személyesen, az ügyfélszolgálati irodákban tehetik meg a fogyasztók, amelyek feldolgozására januárban kerül sor. A felülvizsgálatokat a Tigáz-DSO Kft. a jogszabályban előírt határidő szerint legkésőbb 2014. szeptember 30-ig végzi el.

A műszaki-biztonsági vizsgálat megrendelésével kapcsolatos részletes tájékoztatás, illetve a megrendeléshez szükséges űrlapok a www.tigazdso.hu honlapon találhatóak meg.

A 2014 folyamán esedékes hitelesítési gázmérőcserék időpontjáról a Tigáz-DSO Kft. a csere előtt 30 nappal írásban tájékoztatja a fogyasztókat, így az 1981. január 1-je után üzembe helyezett felhasználói berendezések felülvizsgálatát csak azon fogyasztóknak kell megrendelnie, akik ezen értesítést megkapják. A megrendelést az értesítés követően lehet megtenni a Tigáz személyes ügyfélszolgálati irodáiban.

 

A rendelet melléklete szerint, ahhoz hogy valaki a vizsgálatot elvégezze legalább gázvezeték- és készülékszerelő mestervizsgával, és gázipari műszaki biztonsági felülvizsgáló szakképesítéssel kell rendelkezzen.
A felülvizsgálatra jogosult gázszerelők névsora a következő oldalról letölthető.

http://mkeh.gov.hu/hivatal/kozerdeku_adatok/tevekenyseg/nyilvantartasok

A gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgáló ellenőrzi a csatlakozó és fogyasztói vezeték nyomvonalának szabályosságát, védőtávolságot, a csatlakozó és fogyasztói vezeték anyagát, kötésmódját, tömítések alkalmasságát, a nyomásszabályozó (állomás) kialakítását, alátámasztását, korrózióvédelmét, védőtávolságát, tömörségét, tűz- és villámvédelmét, a gázmérő (állomás) kialakítását, tartozékait, védőtávolságát, tömörségét, a tartozékok alkalmasságát (zárószerelvények, védőcsövezés, szaglócsövek).

Felülvizsgálja az elpárologtató berendezéseket, a folyadékfázisú vezetéket, szerelvényeit és biztonsági berendezéseit, ellenőrzi a korrózióvédelem megfelelőségét, a fali felállások kialakítását, az EPH bekötés megfelelőségét, a gázfogyasztó készülék alkalmasságát: (gyártási, biztonságtechnikai behozatali-, átalakítási, gázfelhasználási technológia hatósági engedélyek, CE-jel megléte), a biztonsági tartozékok működőképességét.

Felülvizsgálja az égéstermék elvezetés szabályosságát: (kémény, tanúsítás, szigetelt elvezetés esetén a szigetelés megfelelősége, épsége, rögzítések alkalmassága, kéményseprés - ipari közszolgáltató által végzett ellenőrzés – érvényessége).

Ellenőrzi a légellátás biztosítottságát, elszívóberendezés és kéménybe kötött készülék esetén felülvizsgálja a reteszfeltételeket, azok működőképességét, ellenőrzi a gázfogyasztó készülékek időszakos felülvizsgálatát megelőző karbantartásának és beszabályozásának időpontját.

Tanúsítja a csatlakozó vezeték, a fogyasztói vezeték, a gázfogyasztó készülék, a fogyasztói berendezés további üzemeltetésre való alkalmasságát. Dokumentálja a vizsgálati eredményeket, felülvizsgálati jegyzőkönyvet készít.

 

A rendelettel kapcsolatban olvasható cikkek:

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/csak_az_a_biztos_hogy_valakinek_fizetni_kell/2341113/

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 106
Tegnapi: 92
Heti: 352
Havi: 3 366
Össz.: 432 633
Oldal: Gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgálat
PIEZZO GÁZBOLT GÁZKÉSZÜLÉK ÉS ALKATRÉSZ SZAKÜZLET ÉS SZERVIZ - © 2008 - 2019 - gaz-piezzo.hupont.hu