PIEZZO GÁZBOLT GÁZKÉSZÜLÉK ÉS ALKATRÉSZ SZAKÜZLET ÉS SZERVIZ

Gázkészülék bolt Debrecen belvárosában. Gázkészülék alkatrészek, szobatermosztátok, szénmonoxid riasztók, gázkazánok, gázkonvektorok, tűzhelyek, fali fűtők, vízmelegítők forgalmazása, szervizelése, gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgálat végzése

Energiatakarékosság napenergia felhasználásával felsőfokon

 

 A cikk szerzője Gróman Attila a JUNKERS képviselője.

 

email:  attila.groman@hu.bosch.com

 

(Kérdéseikkel a napenergia felhasználásával kapcsolatban  hozzá fordulhatnak)

 

Napjainkban egyre gyakrabban hallani az energiatakarékosság fontosságáról, mind környezetvédelmi, mind anyagi okokból. A fosszilis energiahordozók árának várható nagyarányú növekedése is a takarékosság felé vezeti a felhasználókat, de egyre többen vannak a környezet-tudatos gondolkodású fogyasztók is, akiknek fontos a környezetvédelem is.

 

Bevezetésül vizsgáljuk meg milyen a háztartások energia felhasználásának megoszlása, hol érdemes kezdeni a takarékoskodást. A lakossági háztartási energiafelhasználás megoszlását az alábbi ábra szemlélteti:

 

energia_felhasznalas.jpg

Fűtés (78%)

 

Elektromos berendezések (7%)

 

Világítás (1%)

 

Konyha ( 4% )

HMV (  10% ) 

Háztartások százalékos energiafelhasználása


Mint az látható, a háztartások energiafogyasztásának legnagyobb részét, kb. 88%-át a fűtés és használati melegvíz (HMV) készítés teszi ki. Ezért alapvető fontosságú ezeken a területeken az energiatakarékossági intézkedések megtétele.

 

A Junkers termékkínálatában megtalálhatóak azok a berendezések, amelyekkel lényeges megtakarítást érhetünk el mind a fűtés, mind pedig a HMV készítés területén. Kezdjük a fűtéssel, mivel ez a legnagyobb szelet a vázolt „tortából”. Magyarországon a gázfűtés a legelterjedtebb, ezért csak azzal foglalkozunk a következőkben.

 

Kondenzációs technika, azaz honnan is a 109%-os hatékonyság?

 

A kondenzációs kazánok felépítésüket és működésüket tekintve is eltérnek a hagyományos kazánoktól. Hőcserélőjük, gázégőjük lényegesen eltér pl. a turbós kazánokétól, bár a kondenzációs készülékek is zárt égésterűek. Az alacsony égéstermék hőmérséklet miatt kéményes változatban nem gyártanak kondenzációs kazánokat. A speciális hőcserélő lehetővé teszi, hogy az égéstermék megfelelő módon lehűljön és a benne lévő vízgőz kicsapódjon, kondenzálódjon. A kondenzáció során a vízgőzből hő szabadul fel és ezt hasznosítjuk a fűtővíz melegítésére. Az így keletkező kondenzátum elvezetése a hőcserélő alsó részén történik. Háztartási méretekben egyszerűen a lefolyóba köthető az egyébként enyhén savas kondenzvíz. Az égő a hőcserélő felső részén helyezkedik el, tehát felülről lefelé történik az égés. A turbós készülékekkel ellentétben nem a hőcserélő után van a füstgázventillátor, hanem az előtt, így túlnyomásos az égőtér. Mivel az égő előtt történik a gáz és égési levegő tökéletes keveredése, így az égés hatásfoka is magasabb, mint a hagyományos készülékeknél, sőt a károsanyag kibocsátás is minimális, tehát nem csak gazdaságos, de környezetbarát megoldás is.

Összefoglalva a hagyományos készülékekhez képest jobb a hőhasznosítása, hiszen a vízgőzből extra hőt nyerünk és az égés hatásfoka is magasabb az előkeveréses égő miatt. Ezek együttesen kb. 15-25%-kal is gazdaságosabb üzemet tesznek lehetővé, mint egy normál turbós készülék. A 10 évesnél régebbi, netán még őrlángos, nem lángmodulációs készülékek esetén a megtakarítás akár a 30-40%-ot is elérheti. A kondenzációs kazánok esetén tehát nem kérdés az, hogy megtérül-e, mert ez biztos. Még radiátorok alkalmazásakor is jelentősen csökkenthető a fűtési energiafelhasználás, hiszen a fűtési szezonban ritkán dolgozik a rendszer névleges teljesítményen, ha azonban mód van rá, inkább tervezzünk alacsony hőmérsékletű sugárzó fűtést, mint a padló- vagy a falfűtés. A kb. 200 napos fűtési szezonból csupán kb. 10 nap van a méretezési hőmérséklet közelében a külső hőfok. Ez 5%-a a fűtési szezonnak. Érdemes erre túlméretezni egy rendszert? Ez megtérül?

 

Napkollektorok felhasználásának lehetőségei

 

A fűtési energia csökkentésében a megújuló energiaforrások közül a napkollektorok alkalmazása is könnyen kivitelezhető és kézenfekvő lehetőségnek tűnik. Ebben az esetben viszont csak alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerben érdemes gondolkodni, mivel a fűtési szezonban az alacsony napsütéses órák száma miatt relatív kevés energiát tudunk befogni. A napkollektoros fűtésrásegítés minden esetben fűtési visszatérő vízhőmérséklet emelést jelent. Rendszerkialakítás szempontjából egy puffertárolót kell beépíteni, amely napközben gyűjti a hőenergiát, amit aztán este vagy éjjel is felhasználhat a fűtési rendszer. Javasolt külső hőmérséklet függvényében működő szabályozást és kevert fűtési köröket alkalmazni, ami mindig a megfelelő előremenő vízhőmérsékletet állítja be a fűtési rendszer számára, így elkerülhető az esetleges túlfűtés egy magas hőmérsékletű puffertároló esetén, pl. egy napsütéses tavaszi napon. Napkollektoros fűtésrásegítéskor a fedezeti hányad kb. 15-40%, ami azt jelenti, hogy a teljes fűtési energiaráfordításnak 15-40%-át tudja fedezni a napkollektoros rendszer. Érdemes átgondolni viszont, hogy pont abban az időszakban van szükség a fűtési energiára, amikor a napsugárzás alacsony mértékű, tehát relatív nagy kollektorfelület szükséges a megfelelő eredmény elérése érdekében. Figyelembe kell venni továbbá azt is, hogy a relatív nagy kollektorfelület nyári időszakban jelentős mennyiségű hőt termel és ezt fel kell tudni használni. Ilyen felhasználási terület pl. a medence fűtés.

Mint azt a bevezetőben már láthattuk, a második legnagyobb „tortaszelet” a HMV termelés energiaigénye. A háztartások jellemzően földgázt vagy villamos energiát használnak a HMV előállítására. Mindkét esetben van lehetőség a napkollektorok alkalmazására. Amennyiben direkt fűtésű a melegvíztároló (pl. villanybojler, kéményes gázbojler), egy napkollektorral fűtött előfűtő tartállyal sorba kötve megoldható az energiatakarékos HMV készítés. Ekkor a napkollektorok által felmelegített előfűtő tartályból már akár olyan hőmérsékletű melegvíz is érkezhet a meglévő bojlerbe, hogy azt nem kell tovább fűteni. A másik eset, amikor új rendszert építünk ki. Ekkor olyan szolár HMV tárolót alkalmazunk, amelyben két hőcserélő van. A tartály alsó felében lévő a napkollektorokhoz, míg a felső részben lévő pedig a fűtőkazánhoz csatlakozik. Ez azért fontos, mert a tárolóban lévő víz teljes mértékben felfűthető a napkollektorok által, míg a gázkazán csak a felső felét fűti csupán. A fizika törvényei szerint a felső melegvízréteg nem fog a tároló alsó rétegeivel keveredni. Például egy 300 literes szolár tároló gázkazán által fűtött térfogata kb. 135 liter. Figyelembe véve, hogy HMV igény teljes évben van, szemben a fűtési igénnyel, a fedezeti hányad akár 60% is lehet éves viszonylatban. A nyári melegvízigény szinte teljes mértékben fedezhető a napkollektorok segítségével, tehát ebben érdemes gondolkodni.

 

Hasonlóan a kondenzációs kazánokhoz, a napkollektorok is hozzájárulnak az energiatakarékossághoz, tehát beruházásuk egyfajta befektetés, aminek már attól a pillanattól van hozama, amint azt üzembe helyezték és használják. Sokakban felmerül a kérdés: mennyi a megtérülési ideje ennek vagy annak a rendszernek? Az energiatakarékos és környezetbarát fűtési- és melegvízkészítési rendszerek növelik az ingatlan értékét, a tetőn lévő napkollektorok pedig már messziről hirdetik, hogy tulajdonosuk környezet-tudatos, haladó gondolkodású.

A megtérülési idő többek közt függ a rendszerkialakítástól és a kiváltott energiahordozótól is. Az biztos, hogy kiemelkedő megtakarítást lehet elérni egy kondenzációs kazán és napkollektoros HMV rendszer esetén. A Junkers összeállított egy kedvező árfekvésű, kiváló rendszert, amely egy 14 kW-os kondenzációs fűtőkazánból és egy 300 literes szolártárolóval kialakított napkollektoros HMV rendszerből áll. Ez a rendszer megfelel egy max. 140-150 m2-es újépítésű családi ház hőigényének és egy 4 tagú család normál használati melegvíz igényének. Természetesen az igényeknek megfelelően rugalmasan kialakítható a legmegfelelőbb rendszer, hiszen a Junkers termékválasztéka erre tökéletes lehetőséget nyújt.

 

 

napkollektoros_kiegeszito_hmv_keszites.jpg

 

napkollektoros_futesrasegites_kombinalt_puffertaroloval.jpg

 

 

napkollektoros_rendszer_uj_kiepiteshez_300_l-es_kethocserelos_taroloval.jpg

 

 

 

Ugrás a lap tetejére

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 117
Tegnapi: 92
Heti: 363
Havi: 3 377
Össz.: 432 644
Oldal: SOLAR avagy a napenergia felhasználása
PIEZZO GÁZBOLT GÁZKÉSZÜLÉK ÉS ALKATRÉSZ SZAKÜZLET ÉS SZERVIZ - © 2008 - 2019 - gaz-piezzo.hupont.hu